Thuis bridgen met VBV

Thuis bridgen met de Veenendaalse Bridgevereniging

Om thuis te bridgen met vrienden heeft VBV een aantal oplossingen en suggesties. In dit document nemen we ze met u door.

Met vier personen

Altijd leuk om een kaartje te leggen, maar nog leuker wordt het als u vergelijkingsmateriaal hebt. De Rhenenaren Dick Tol en Jack Goelst introduceerden in de tachtiger jaren het TOPS-systeem. Dat hadden ze niet zelf bedacht  – het idee is van Amerikaanse oorsprong – maar in Europa maakten ze er wel naam mee. Mensen als Hans Kreijns en Paul Hackett verzamelden de spellen die ze op toernooien overal in Europa speelden en namen ook de frequentiestaten mee. Dick en Jack maakten daar dan velletjes van met de 13 kaarten van elke hand die je in een doosje kon stoppen met ingenieuze plastic venstertjes. Je zag dan welke kaarten je voor een bepaald spel nodig had – die haalde je uit een compleet spel en dan kon je dat spel spelen.

Als ‘moderne’ variant biedt VBV u de mogelijkheid om een koffer te lenen waarin 33 spellen zitten die ook zijn voorzien van een frequentiestaat. Er zijn er meestal twee, soms drie beschikbaar. Een lijstje om uw scores op te noteren vindt U aan het einde van dit document. Met vier personen zijn er twee varianten mogelijk:

1. U speelt als twee paren tegen elkaar – hoeveel spellen u speelt bepaalt u zelf
  2. U speelt individueel – dan speelt u in drie ‘ronden’ die liefst elk uit evenveel spellen bestaan – u begrijpt nu misschien waarom er 33 spellen in de koffer zitten… Het schema is als volgt:

NOORD ZUID OOST WEST
Ronde 1 1 2 3 4
Ronde 2 1 4 2 3
Ronde 3 1 3 4 2

Met acht personen

Met acht personen kun je natuurlijk heerlijk gaan viertallen. Alles wat je daarvoor nodig hebt zijn een paar spellen en twee tafels…

Voor wie het aandurft…. U kunt ook de Pattontelling gebruiken. Dat is een opwindende mix van een paren- en een viertallentelling. Net als in een viertallenwedstrijd slaat u elke ronde van vier spellen de spellen uit met uw nevenpaar, maar daarnaast verdient u op elk spel 1 of 2 victory-points door hetzij gelijk te spelen op het spel, ofwel het te winnen. Dit is de zgn Board-A-Match (BAM) score. De nieuwste vorm van tellen – verbluffend simpel maar wel spannend… Scorebriefjes voor Patton zijn beschikbaar. Ze staan op dezelfde plaats als alle gidsbriefjes waarin in dit document sprake is.

Maar er zijn meer alternatieven. U kunt ook nu een koffer met frequentiestaten gebruiken en dan ofwel met vier paren, ofwel met acht individuen spelen. Met acht individuen speelt u zeven ronden van drie of vier spellen. Hiervoor gebruikt u het best zgn tafelbladen, die u op de website vindt. In elke ronde spelen beide tafels dezelfde spellen, die u dus steeds uitwisselt (drie of vier spellen per ronde).

Schema voor vier paren

Tafel 1 Tafel 2
Ronde 1 1-2 3-4
Ronde 2 1-3 4-2
Ronde 3 1-4 2-3

Beide tafels spelen in elke ronde dezelfde spellen, dus u dus uitwisselt tussen de tafels (max 11 spellen per ronde).

Met twaalf personen

Met twaalf personen speelt u ofwel met zes paren, ofwel met twaalf individuele spelers. Voor beide opties vindt u gidsbriefjes aan het eind van dit document. Met zes paren moete de spelers in elke ronde de voor hen bestemde spellen verzamelen. U speelt er nu 20 of 30 in totaal (voor beide oplossingen zijn gidsbriefjes aanwezig). Merk op dat de spellen op een speciale manier worden verdeeld. Hierdoor is samenspelen van spellen door de drie tafels niet nodig.

Met twaalf personen speelt u elf ronden van twee of drie spellen (voor beide oplossingen vindt U gidsbriefjes). Als u 22 spellen te weinig vindt en 33 teveel, dan kunt u ook negen ronden spelen. Gebruik in dat geval de gidsbriefjes met 3 spellen/ronde, maar speel dan als ronde 9 de met 9-kort aangeduide ronde (als u 11 ronden speelt speelt u de ‘normale’  ronde 9).

Met zestien personen

Met zestien personen hebt u de keuze tussen spelen met acht paren (zeven ronden van drie of vier spellen) of zestien personen (vijftien ronden van twee spellen). Gidsbriefjes voor beide oplossingen zijn beschikbaar.

Pattonbriefjes

Gidsbriefjes 6 paren 20 spellen