De Nederlandse bridgebond lanceert komisch filmpje

Er kan best het één en ander misgaan tijdens een partijtje bridge.
Met de beste bedoelingen kun je toch tegen heel fundamentele regels van het bridgen zondigen. Wij weten natuurlijk best hoe het allemaal hoort, maar zeg eens eerlijk… handelen we ook altijd naar?

De mensen in dit filmpje in ieder geval niet!

http://www.bridge.nl/nieuws-van-de-nbb-homepage/3377-hoe-hoort-het-eigenlijk-de-film-is-beschikbaar

Om het filmpje te bekijken: klik op bovenstaande link.

 

Spelregelwijzigingen in 2017

De Wedstrijdcommissie (bij afkorting ‘Weko’) van de NBB heeft onlangs WekoWijzer 138 gepubliceerd. Dit periodiek is interessant voor iedereen – niet alleen wedstrijdleiders – met belangstelling voor regelgeving rond bridge. Het meldt een en ander over de nieuwe Spelregels 2017. Die zijn per 1 september jl. van kracht geworden.

Als de belangrijkste inhoudelijke wijzigingen noemt WekoWijzer 138 (meest letterlijk daaruit geciteerd):

  • Het begrip ‘vergelijkbare bieding’ is geïntroduceerd. Als een speler een onvoldoende bod of bieding voor de beurt vervangt door een vergelijkbare bieding, dan zijn de consequenties minder ernstig dan in de huidige spelregels.
  • De dummy mag voortaan trachten elke onregelmatigheid te voorkomen, niet alleen een onregelmatigheid door de leider. De dummy moet ervoor zorgen dat de leider zo mogelijk bekent.
  • De dummy mag niet kijken naar de kaarten van de tegenstanders en tegenspelers mogen hun hand niet aan de dummy laten zien.
  • Na een claim mag voortaan worden doorgespeeld als alle vier spelers daarmee instemmen. Het resultaat na doorspelen is dan geldig; de claim speelt geen rol meer.
  • Wanneer een speler claimt of slagen afstaat, is hij voortaan verplicht zijn kaarten te laten zien.
  • Scorefouten kunnen nu ook nog na de formele correctieperiode worden gewijzigd, maar alleen als de wedstrijdleider overtuigd is dat er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een fout is gemaakt. Daarvoor is dan wel de toestemming nodig van de toernooiorganisator.
  • Het is niet toegestaan te proberen een fout antwoord uit te lokken door onnodig (door) te vragen naar de afspraken van de tegenstanders.
  • Bij een onbedoelde bieding is het criterium ‘denkpauze’ niet meer in de tekst opgenomen. Er staat nu expliciet dat er geen sprake mag zijn van concentratieverlies of verandering van gedachten.

Een wat uitgebreidere versie van alle wijzigingen kun je downloaden met de volgende link:  spelregels_bridge_2017

Uitslagen op smartphone en tablet

De resultaten van een speelmoment worden altijd berekend met behulp van programmatuur van de Nederlandse Bridgebond. De resultaten worden ook gelijk op internet gezet, waar elke deelnemer zijn/haar resultaten direct kan inzien. Deze site is bereikbaar met de link: https://www.nbbclubsites.nl/club/2071/uitslagen

De bond heeft het nog makkelijker gemaakt door een app te ontwikkelen, waarmee je direct op je smartphone of tablet je uitslagen kunt bekijken. Je ziet dan van elke partij welke kaarten je had, hoe er geboden is en wat het resultaat was. Je kunt je eigen resultaten vergelijken met anderen die hetzelfde spel gedaan hebben. Kortom: interessant om nog eens even na te kaarten.

Als je wilt kun je ook via de database van de NBB de resultaten bekijken van vrienden, zowel de resultaten op hun club als van bridgedrives waaraan zij hebben deelgenomen.

Je kunt de app downloaden via https://www.bridge.nl/3189.

Albert Stoffer